Nieuwe behandelaars

Per 1 november aanstaande komen een aantal nieuwe collega’s het team van het expertisecentrum versterken! Marlene Koekkoek, Sanne van Rossum en Koos de Boed zullen vanaf dan werkzaam zijn in de nieuwe vestiging in Groningen. Marlene en Sanne zijn GZ-psychologen met ruime ervaring in het behandelen van mensen die kampen met klachten na traumatische ervaringen. Koos is ervaringsdeskundige op het gebied van suïcide. U kunt meer informatie over hen vinden onder het kopje Wie zijn we?

 

Het expertisecentrum gaat verhuizen

Per 1 november aanstaande openen wij onze deuren in Groningen! Ons nieuwe adres is Canadalaan 10. Nieuwe cliënten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor behandeling daar. Op dit moment is er geen wachtlijst!

Het is helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor behandeling in Drachten. De vestiging daar zal aan het einde van het jaar sluiten.

Oxytocine tegen PTSS-klachten

Een pufje neusspray met oxytocine – in de volksmond het knuffelhormoon genoemd – zou de ontwikkeling van posttraumatische stressklachten kunnen verminderen.

Omdat er nog geen behandeling is die posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan voorkomen, onderzocht promovenda Jessie Frijling of een neusspray met daarin het ‘knuffelhormoon’ oxytocine zou kunnen helpen.

PTSS ontwikkelt zich na een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een verkeersongeval of een geweldsincident. Het is een psychiatrische aandoening waar ongeveer 10 procent van de traumaslachtoffers mee te maken krijgt en heeft een enorme impact op je dagelijkse leven.

De onderzoekers dienden het hormoon toe via een neusspray bij patiënten die bij de Spoedeisende Hulp waren geweest en een trauma hadden meegemaakt dat zowel fysieke als psychische impact kon hebben. Binnen twaalf dagen na het trauma kregen de deelnemers de neusspray, die zij een week lang elke dag moesten gebruiken.

Placebo

Een deel van de deelnemers kreeg een placebo. Onderzoekers en deelnemers wisten niet wie de ‘echte’ neusspray kregen en wie de placebo. De effecten van oxytocine op angstreacties in de hersenen werden gemeten met een MRI-scan. Ook keken de onderzoekers of patiënten tot zes maanden na het trauma nog PTSS-klachten hadden.

Bij mensen die in de eerste dagen na het trauma al duidelijk PTSS-klachten hadden, bleek dat de toediening van de neusspray met oxytocine tot een half jaar lang minder klachten gaf. Het zorgde voor een afname van bijna 50 procent. Dit betekent dat oxytocine in de toekomst gebruikt zou kunnen worden als vroege behandeling tegen PTSS.